Sałatka warzywna z kaszą jaglaną

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1145
Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 250 g ananasa w kostce w zalewie
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 bakłażan pomarańczowy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • świeża mięta
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę, bakłażana oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę do miski. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, sparzyć go wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i połączyć z papryką w misce. Ananasa odsączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i część pokrojonej wcześniej mięty (resztę mięty pozostawić do dekoracji). Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować ją na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z całością z miski. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostałą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów