Sałatka warzywna z kaszą jaglaną
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1391
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 250 g ananasa w kostce w zalewie
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 bakłażan pomarańczowy
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- świeża mięta
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę, bakłażana oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę do miski. Bakłażana pokroić w drobną kostkę, sparzyć go wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i połączyć z papryką w misce. Ananasa odsączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i część pokrojonej wcześniej mięty (resztę mięty pozostawić do dekoracji). Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować ją na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i wymieszać z całością z miski. Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostałą miętą.
Komentarze (0)