Sałatka mimoza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1763
Sałatka mimoza
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g tuńczyka w zalewie własnej
  • 100 g startego sera Gouda
  • 100 ml majonezu
  • 6 jaj
  • 2 marchewki
  • 2 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • zielony koperek

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz koperek zielony umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić, przełożyć do salaterki i oprószyć go mielonym czarnym pieprzem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią tuńczyka w salaterce. Marchew umyć, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w salaterce. Następnie wyłożyć na to majonez i posypać go startym serem.

Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek, a po oddzieleniu posiekać drobno. Na rozsypany wcześnie ser wyłożyć pokrojone białka jaj i całość posypać pokrojonymi żółtkami. Wszystko oprószyć szczyptą soli, udekorować pokrojonym szczypiorkiem i zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów