Sałatka mimoza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1763
Składniki:
- 800 g tuńczyka w zalewie własnej
- 100 g startego sera Gouda
- 100 ml majonezu
- 6 jaj
- 2 marchewki
- 2 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
- zielony koperek
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz koperek zielony umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek posiekać drobno. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić, przełożyć do salaterki i oprószyć go mielonym czarnym pieprzem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i posypać nią tuńczyka w salaterce. Marchew umyć, przełożyć do rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w salaterce. Następnie wyłożyć na to majonez i posypać go startym serem.
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek, a po oddzieleniu posiekać drobno. Na rozsypany wcześnie ser wyłożyć pokrojone białka jaj i całość posypać pokrojonymi żółtkami. Wszystko oprószyć szczyptą soli, udekorować pokrojonym szczypiorkiem i zielonym koperkiem.
Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek, a po oddzieleniu posiekać drobno. Na rozsypany wcześnie ser wyłożyć pokrojone białka jaj i całość posypać pokrojonymi żółtkami. Wszystko oprószyć szczyptą soli, udekorować pokrojonym szczypiorkiem i zielonym koperkiem.
Komentarze (0)