Racuchy z boczkiem i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2080
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 d płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka syropu klonowego
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Cztery plastry boczku pozostawić w całości, a resztę pokroić w drobną kostkę. Razem przełożyć to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Zrumieniony boczek ściągnąć z ognia, po czym cale plastry wyłożyć na talerz, kostkę odstawić do posypania gotowych racuchów.
Przygotować ciasto. drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Potem mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Rozgrzać olej na patelni i łyżką nałożyć wyrośnięte ciasto. Smażyć na złoty kolor, następnie osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać usmażonym wcześniej boczkiem i płatkami migdałów, a tuż przed podaniem polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto. drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Potem mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Rozgrzać olej na patelni i łyżką nałożyć wyrośnięte ciasto. Smażyć na złoty kolor, następnie osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać usmażonym wcześniej boczkiem i płatkami migdałów, a tuż przed podaniem polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)