Racuchy z boczkiem i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2080
Racuchy z boczkiem i migdałami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 d płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Cztery plastry boczku pozostawić w całości, a resztę pokroić w drobną kostkę. Razem przełożyć to na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Zrumieniony boczek ściągnąć z ognia, po czym cale plastry wyłożyć na talerz, kostkę odstawić do posypania gotowych racuchów.

Przygotować ciasto. drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Potem mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rozgrzać olej na patelni i łyżką nałożyć wyrośnięte ciasto. Smażyć na złoty kolor, następnie osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać usmażonym wcześniej boczkiem i płatkami migdałów, a tuż przed podaniem polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów