Jajangmyeon
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11213
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego
- 25 g wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 szklanki wody
- 1 mała, zielona cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka sezamu
- 1 zielony ogórek
- 0,5 szklanki pasty z czarnej fasoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Następnie pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Do rondla wlać olej, dodać pokrojone warzywa (bez ogórka - pozostawić go do dekoracji), lekko je zrumienić, po czym dodać usmażony wcześniej boczek i całość zalać 2 szklankami wody. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie dodać do tego pastę z czarnej fasoli, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany wcześniej makaron. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Gotowe danie udekorować pokrojonym ogórkiem i posypać sezamem.
Komentarze (0)