Jajangmyeon

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 11213
Jajangmyeon
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego
  • 25 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała, zielona cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 zielony ogórek
  • 0,5 szklanki pasty z czarnej fasoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Następnie pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Do rondla wlać olej, dodać pokrojone warzywa (bez ogórka - pozostawić go do dekoracji), lekko je zrumienić, po czym dodać usmażony wcześniej boczek i całość zalać 2 szklankami wody. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie dodać do tego pastę z czarnej fasoli, wymieszać i gotować do miękkości. Kiedy składniki zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany wcześniej makaron. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Gotowe danie udekorować pokrojonym ogórkiem i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów