Cavatappi z klopsami i sałatką

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 570
Cavatappi z klopsami i sałatką
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu cavatappi
  • Na klopsy:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 140 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na sałatkę:
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pęczek rukoli
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć do miski.

Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego mielone nasiona kolendry, bułkę tartą, sól, pieprz i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i lekko zrumienić na nim przygotowane kulki. Wtedy wlać do nich bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do makaronu w misce.

Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrzącą wodą, na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie oprószyć ją cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do składników w misce. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion, pokroić ją w cienką słomkę i dodać do całości. Wszystko udekorować rukolą oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów