Cavatappi z klopsami i sałatką
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 703
Składniki:
- 400 g makaronu cavatappi
- Na klopsy:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 140 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na sałatkę:
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pęczek rukoli
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć do miski.
Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego mielone nasiona kolendry, bułkę tartą, sól, pieprz i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i lekko zrumienić na nim przygotowane kulki. Wtedy wlać do nich bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do makaronu w misce.
Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrzącą wodą, na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie oprószyć ją cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do składników w misce. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion, pokroić ją w cienką słomkę i dodać do całości. Wszystko udekorować rukolą oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do mięsa mielonego w misce. Wsypać do tego mielone nasiona kolendry, bułkę tartą, sól, pieprz i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kulki. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i lekko zrumienić na nim przygotowane kulki. Wtedy wlać do nich bulion warzywny, dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dusić jeszcze na średnim ogniu przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do makaronu w misce.
Przygotować sałatkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrzącą wodą, na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie oprószyć ją cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i dodać do składników w misce. Paprykę czerwoną oraz żółtą pozbawić nasion, pokroić ją w cienką słomkę i dodać do całości. Wszystko udekorować rukolą oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)