Sałatka śledziowa z jabłkiem warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 204
Sałatka śledziowa z jabłkiem warzywami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g matiasów w zalewie
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki, jabłka oraz rukolę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki do miski. Jabłka obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków w misce.

Matiasy odsączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać ziarnami gorczycy, doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowego pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów