Sałatka śledziowa z jabłkiem warzywami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1003
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 300 g matiasów w zalewie
- 2 słodkie jabłka
- 1 czerwona cebula
- 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz kolorowy mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki, jabłka oraz rukolę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki do miski. Jabłka obrać ze skory, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków w misce.
Matiasy odsączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać ziarnami gorczycy, doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowego pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować rukolą.
Matiasy odsączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać ziarnami gorczycy, doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowego pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową sałatkę udekorować rukolą.
Komentarze (0)