Kitchari

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1467
Kitchari
fot. rezkrr (elements.envato.com)
Kitchari to lekkostrawne danie kuchni indyjskiej, stosowane w ajurwedzie jako oczyszczające i polecane osobom z problemami układu trawiennego. Może występować w wielu wariantach, najczęściej w skład tej potrawy wchodzi ryż basmati i mung dal (obrana z łupiny i przepołowiona fasola mung).

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 suszone liście curry
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka fasoli mung
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 garstka szpinaku
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki czarnuszki
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Ryż z fasolą mung przesypać razem do jednego rondla, po czym oba składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzać masło klarowane w rondlu dodać do niego mielony kminek, kurkumę, świeżo starty imbir i pokruszone suszone liście curry. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie wsypać do tego namoczony wcześniej ryż i fasolę. Całość podlać 1,5 szklanki wody i gotować do chwili, aż woda wyparuje. Wtedy dodać do tego pokrojony drobno seler naciowy, szpinak, posiekaną drobno zieloną paprykę chili, podlać składniki 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości warzyw.

Pod koniec gotowania wszystko doprawić szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować zieloną natką pietruszki.

Komentarze (0)