Chiroti
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1252
Składniki:
- 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
- 4 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g kaszy manny
- 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Syrop:
- 250 g cukru
- 250 ml wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kaszą manną. Wlać do tego roztopione masło klarowane, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je miseczką i pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Następnie 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 4 łyżkami masła klarowanego, a po wymieszaniu wysmarować tym rozwałkowane ciasto z jednej strony, nałożyć jedno ciasto na drugie i zawinąć w rulony. Pokroić je ostrym nożem w plastry o szerokości 1 cm i włożyć je mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i całość gotować do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wówczas wsypać do tego mielony cynamon, wymieszać, ściągnąć z ognia i namoczyć w tym usmażone wcześniej ciasto. Namoczone ciasto wyciągnąć z syropu, posypać cukrem pudrem i tłuczonymi pistacjami.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i całość gotować do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wówczas wsypać do tego mielony cynamon, wymieszać, ściągnąć z ognia i namoczyć w tym usmażone wcześniej ciasto. Namoczone ciasto wyciągnąć z syropu, posypać cukrem pudrem i tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)