Chiroti

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 832
Chiroti
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 4 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy manny
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Syrop:
  • 250 g cukru
  • 250 ml wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kaszą manną. Wlać do tego roztopione masło klarowane, letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je miseczką i pozostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Następnie 2 łyżki mąki pszennej wymieszać z 4 łyżkami masła klarowanego, a po wymieszaniu wysmarować tym rozwałkowane ciasto z jednej strony, nałożyć jedno ciasto na drugie i zawinąć w rulony. Pokroić je ostrym nożem w plastry o szerokości 1 cm i włożyć je mocno rozgrzanego głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wsypać do niej cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i całość gotować do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wówczas wsypać do tego mielony cynamon, wymieszać, ściągnąć z ognia i namoczyć w tym usmażone wcześniej ciasto. Namoczone ciasto wyciągnąć z syropu, posypać cukrem pudrem i tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)