Pudding waniliowy z owocami rambutana i karmelem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3000
Pudding waniliowy z owocami rambutana i karmelem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego
  • 200 ml śmietany sojowej
  • 8 owoców rambutana
  • 40 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki cukru na karmel
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Mleko sojowe zagotować. Żółtka utrzeć z 40 g cukru i mąką na jednolita masę, a następnie dodać do gotującego się mleka wraz z cukrem waniliowym. Całość mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas masę przestudzić, nałożyć na talerz i odstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotować karmel: cukier przesypać do rondla i postawić na małym ogniu. Kiedy się roztopi, należy wlać niewielką ilość zimnej wody, wymieszać drewnianą łyżką i gotować przez 1,5 minuty. Potem wlać śmietankę, ściągnąć z ognia i dokładnie rozmieszać. Wyciągnąć masę z lodówki, posypać ją startą czekoladą i polać rozrobionym karmelem. Owoce rambutana umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i udekorować nimi deser.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów