Pudding waniliowy z owocami rambutana i karmelem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3000
Składniki:
- 200 ml mleka sojowego
- 200 ml śmietany sojowej
- 8 owoców rambutana
- 40 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki cukru na karmel
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Mleko sojowe zagotować. Żółtka utrzeć z 40 g cukru i mąką na jednolita masę, a następnie dodać do gotującego się mleka wraz z cukrem waniliowym. Całość mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas masę przestudzić, nałożyć na talerz i odstawić na 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotować karmel: cukier przesypać do rondla i postawić na małym ogniu. Kiedy się roztopi, należy wlać niewielką ilość zimnej wody, wymieszać drewnianą łyżką i gotować przez 1,5 minuty. Potem wlać śmietankę, ściągnąć z ognia i dokładnie rozmieszać. Wyciągnąć masę z lodówki, posypać ją startą czekoladą i polać rozrobionym karmelem. Owoce rambutana umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i udekorować nimi deser.
Komentarze (0)