Lasagne zapiekane ze szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3281
Lasagne zapiekane ze szpinakiem
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 300 ml mleka
  • 200 g płatów lasagne
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 40 g sera pleśniowego Blue
  • 40 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 40 g tartego parmezanu
  • 6 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron lasagne zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Szpinak rozmrozić. Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki. Trzy łyżki masła stopić w rondlu, dodać do tego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie do zasmażki wlać śmietanę i mleko oraz dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać do czasu, aż całość zgęstnieje, wtedy ściągnąć z ognia. Rozgrzać 3 łyżki masła na patelni, dodać rozmrożony szpinak i tłuczone orzechy włoskie, doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami z rondla. naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami lasagne. Następnie na plastry wyłożyć wymieszane składniki ze szpinakiem i ponownie przełożyć plastrami lasagne. Wierzch posypać tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez około 40 minut. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów