Agrestowa panna cotta
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1123
Składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml mleka 2%
- 50 ml letniej wody
- 40 g cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- Ponadto:
- 350 g galaretki agrestowej
- 150 g okrągłych biszkoptów
- 2 łyżeczki posypki cukierniczej (perełki, serduszka)
Opis przygotowania:
Biszkopty przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta. Następnie do kubeczka wsypać żelatynę spożywczą, zalać ją letnią wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Do rondla wlać mleko, śmietanę i wsypać cukier waniliowy. Postawić go na średnim ogniu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego przygotowaną wcześniej żelatynę i ponownie wymieszać. Całość przelać do foremek z biszkoptami. Wszystko przestudzić, po czym wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Wtedy wyciągnąć z lodówki.
Następnie zagotować 400 ml wody w rondlu, wsypać do tego galaretkę agrestową, wymieszać, ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do foremek. Wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż galaretka stężeje. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz foremek i przełożyć na talerz.
Gotowy deser posypać posypką cukierniczą.
Następnie zagotować 400 ml wody w rondlu, wsypać do tego galaretkę agrestową, wymieszać, ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do foremek. Wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż galaretka stężeje. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz foremek i przełożyć na talerz.
Gotowy deser posypać posypką cukierniczą.
Komentarze (0)