Agrestowa panna cotta

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 283
Agrestowa panna cotta
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 ml letniej wody
  • 40 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • Ponadto:
  • 350 g galaretki agrestowej
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżeczki posypki cukierniczej (perełki, serduszka)

Opis przygotowania:

Biszkopty przełożyć do odpowiednich foremek do ciasta. Następnie do kubeczka wsypać żelatynę spożywczą, zalać ją letnią wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Do rondla wlać mleko, śmietanę i wsypać cukier waniliowy. Postawić go na średnim ogniu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego przygotowaną wcześniej żelatynę i ponownie wymieszać. Całość przelać do foremek z biszkoptami. Wszystko przestudzić, po czym wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia żelatyny. Wtedy wyciągnąć z lodówki.

Następnie zagotować 400 ml wody w rondlu, wsypać do tego galaretkę agrestową, wymieszać, ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do foremek. Wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż galaretka stężeje. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz foremek i przełożyć na talerz.

Gotowy deser posypać posypką cukierniczą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów