Udon z grzybami i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1175
Udon z grzybami i jajkiem
fot. nblxer (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g makaronu udon
  • 4 brązowe pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki białego sezamu
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 2 liście nori
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sos sojowy ciemny
  • sól
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Makaron udon wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do miski. Pieczarki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do makaronu w misce. Bulion warzywny zagotować na średnim ogniu w rondlu, doprawić go do smaku sosem sojowym, wymieszać, po czym wrzucić do niego suszone liście nori i razem przelać do całości. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko posypać białym i czarnym sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów