Udon z grzybami i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1399
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 300 g makaronu udon
- 4 brązowe pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki białego sezamu
- 2 łyżeczki czarnego sezamu
- 2 liście nori
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sos sojowy ciemny
- sól
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Makaron udon wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do miski. Pieczarki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do makaronu w misce. Bulion warzywny zagotować na średnim ogniu w rondlu, doprawić go do smaku sosem sojowym, wymieszać, po czym wrzucić do niego suszone liście nori i razem przelać do całości. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko posypać białym i czarnym sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)