Makaron udon w bulionie i z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3750
Makaron udon w bulionie i z jajkiem
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu Dashi
  • 300 g grubego makaronu Udon
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić go drobno. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 litra gotującej się wody z sosem sojowym i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie bulion zagotować, na wrzątek wbić jajka i gotować do chwili, aż białka jaj się zetną. Wówczas bulion z jajkami ściągnąć z ognia i przelać do makaronu w misce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów