Sernik z bakaliami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2701
Składniki:
- Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 5 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Na masę serową:
- 75 dag serka homogenizowanego
- 6 jajek
- 10 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 5 dag rodzynek
- 5 dag suszonych moreli
- 1 łyżka kaszy manny
- skórka otartej cytryny
- sok z jednej cytryny
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść kruche ciasto, a następnie włożyć je do lodówki. Serek homogenizowany wyłożyć na sitko, by ściekła z niego serwatka, kiedy ścieknie serek przełożyć do naczynia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i wlać do odcedzonego serka homogenizowanego, delikatnie mieszając. Do serka dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę, skórkę z otartej cytryny i sok z cytryny. Dodać do tego rodzynki, suszone morele pokrojone w kostkę. Masło roztopić w rondelku i wlać do całości. Wszystko dobrze wymieszać, aż powstania masa serowa. Z białek, szczypty soli i reszty cukru pudru ubić pianę i połączyć ją z masą serową. Wyciągnąć ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dno tortownicy, czy innej blachy do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę serową, wstawić do piekarnika i piec około godziny w temperaturze do 180 stopni. Upieczony sernik można polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.
Komentarze (0)