Yaki-udon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3317
Składniki:
- 300 g makaronu udon
- 2 piersi z kurczaka
- 4 liście białej kapusty
- 2 g kiełków fasoli mung
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 cebula
- 1 łyżka sezamu
- 1 suszonego płat nori
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki fasoli umyć i osączyć z wody. Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na małe kawałki. Liście kapusty białej pokroić na kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie makaron udon przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l wody, wlać do tego sos sojowy, doprawić do smaku szczyptą soli i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości. Do smażonego mięsa dodać pokrojone liście kapusty białej, kiełki fasoli, po czym dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron udon i pokrojone nori. Całość ponownie wymieszać i smażyć razem przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać sezamem oraz pokrojoną papryczka chili.
Komentarze (0)