Placki marokańskie
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1920
Składniki:
- 400 ml letniej wody
- 300 g kaszy manny
- 200 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kaszą manną, szczyptą soli i sezamem. Po wymieszaniu wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe, płaskie placki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po upieczeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)