Placki marokańskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 49
Placki marokańskie
fot. picturepartners (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 ml letniej wody
  • 300 g kaszy manny
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, zasypać cukrem i rozetrzeć na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z kaszą manną, szczyptą soli i sezamem. Po wymieszaniu wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Uformować z niego ręcznie małe, płaskie placki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piec z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po upieczeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów