Kurczak w curry z ziemniakami, grzybami i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1764
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki kiełków czerwonej kapusty
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz syczuański
Opis przygotowania:
Kiełki kapusty sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, potem dodać do tego pokrojone mięso. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, doprawić przyprawami do smaku (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć do miękkości składników. Po usmażeniu przełożyć na talerz i posypać pokrojoną czerwoną papryką oraz kiełkami czerwonej kapusty. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili ścięcia się białek. Ugotowane wyciągnąć z wody i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)