Kurczak w curry z ziemniakami, grzybami i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1764
Kurczak w curry z ziemniakami, grzybami i jajkiem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kiełków czerwonej kapusty
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz syczuański

Opis przygotowania:

Kiełki kapusty sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną marchew i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, potem dodać do tego pokrojone mięso. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili zarumienienia się mięsa. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć je przyprawą do ziemniaków, doprawić przyprawami do smaku (jeśli trzeba), wymieszać i smażyć do miękkości składników. Po usmażeniu przełożyć na talerz i posypać pokrojoną czerwoną papryką oraz kiełkami czerwonej kapusty. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili ścięcia się białek. Ugotowane wyciągnąć z wody i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i drobnym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów