Grzanki z grzybami i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2268
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 kromki chleba tostowego
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego chleb tostowy i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz i przełożyć go usmażonymi pieczarkami. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, szybko zagotować na dużym ogniu, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)