Grzanki z grzybami i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2072
Grzanki z grzybami i jajkiem
fot. Krissyho / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 kromki chleba tostowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pieczarki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pieczarki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do tego chleb tostowy i zrumienić z obu stron. Zrumieniony wyłożyć na talerz i przełożyć go usmażonymi pieczarkami. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały, szybko zagotować na dużym ogniu, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów