Kotlety z sera, boczku i ziemniaków
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2935
Składniki:
- 40 g tartego żółtego sera
- 10 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 jajka
- 1 szklanka posypki panko
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać posypkę panko. Ziemniaki zalać 1 l wody, po czym ugotować w mundurkach do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i połączyć z pokrojonymi ziemniakami. Dodać do tego pokrojony w drobną kostkę boczek oraz tarty ser żółty. Potem wbić do tego jedno jajko. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i namoczyć je w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć w posypce panko i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz z keczupem. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)