Ziemniaki z awokado w sosie buraczanym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2758
Składniki:
- 2 awokado
- 2 liście świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- Na sos buraczany:
- 4 czerwone buraki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru palmowego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i utłuc tłuczkiem. Awokado umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować mikserem i połączyć z tłuczonymi ziemniakami. Dodać do tego masło, po czym całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos buraczany: buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno i połączyć z burakami. Pokrojone składniki przełożyć do blendera. Wlać do tego ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodać cukier palmowy i całość zmiksować.
Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać do ziemniaków. Wszystko udekorować listkami mięty.
Przygotować sos buraczany: buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno i połączyć z burakami. Pokrojone składniki przełożyć do blendera. Wlać do tego ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, dodać cukier palmowy i całość zmiksować.
Zmiksowane składniki doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dodać do ziemniaków. Wszystko udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)