Twaróg domowy z koniczyną i kiełkami rzodkiewki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2783
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 l mleka 2%
- 0,5 łyżeczki soli
- 8 kwiatów koniczyny łąkowej
- 5 dag kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki oraz kwiaty koniczyny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Potem kiełki rzodkiewki przełożyć na talerz. Kwiaty koniczyny połamać na drobne kawałki.
Mleko zagotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wlać do niego zimny jogurt i gotować do czasu, aż utworzy się serwatka, cały czas mieszając. Potem ściągnąć z ognia i przelać na drobne sito. Wszystko przelać zimną wodą, aby wypłukać pozostałą serwatkę. Wypłukane składniki oprószyć szczyptą soli i wymieszać z kwiatami koniczyny. Całość przełożyć na gazę, zawinąć i powiesić nad garnkiem na 40 minut, aby ściekła cała zawarta w składnikach woda. Po tej czynności powstały twaróg odwinąć z gazy i przełożyć na kiełki rzodkiewki.
Całą potrawę polać octem jabłkowym oraz olejem rzepakowym.
Mleko zagotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, wlać do niego zimny jogurt i gotować do czasu, aż utworzy się serwatka, cały czas mieszając. Potem ściągnąć z ognia i przelać na drobne sito. Wszystko przelać zimną wodą, aby wypłukać pozostałą serwatkę. Wypłukane składniki oprószyć szczyptą soli i wymieszać z kwiatami koniczyny. Całość przełożyć na gazę, zawinąć i powiesić nad garnkiem na 40 minut, aby ściekła cała zawarta w składnikach woda. Po tej czynności powstały twaróg odwinąć z gazy i przełożyć na kiełki rzodkiewki.
Całą potrawę polać octem jabłkowym oraz olejem rzepakowym.
Komentarze (0)