Makagigi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3387
Składniki:
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 200 ml płynnego miodu
- 200 g cukru
- 200 g maku
- 150 g mielonych migdałowych
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Mak sparzyć wrząca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Miód przelać do rondla i postawić na średnim ogniu. Wsypać do tego cukier i gotować do czasu, kiedy składniki się dobrze rozpuszczą i lekko ściemnieją. Wtedy zestawić z ognia, wsypać do tego stopniowo mak, tłuczone orzechy włoskie oraz płatki migdałowe. Całość mieszać drewnianą łyżką do czasu utworzenia się gęstej masy. Następnie blachę do pieczenia lub tackę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na to przygotowaną wcześniej masę. Wyrównać ją łopatką na grubość 5 mm, nakryć papierem do pieczenia i rozwałkować wałkiem do ciasta, aby powstała równa powierzchnia. Po rozwałkowaniu składników szybko ściągnąć papier z górnej warstwy i wszystko wstawić do lodówki na 3 godziny, aby składniki zastygły.
Komentarze (0)