Cepeliny z mięsem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1514
Cepeliny, zwane także kartaczami to rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Pochodzą z Litwy i są szczególnie popularne w północno-wschodniej Polsce. Ciasto na cepeliny przygotowuje się łącząc tłuczone, gotowane ziemniaki wraz z surowymi ziemniakami, startymi na tarce.
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 250 g surowych ziemniaków
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- Na farsz:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
- sól
- mielony pieprz czarny
- Na sos:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- sól
- Pozostałe:
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać.
Przygotować ciasto: surowe ziemniaki obrać ze skory, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach do miski i odcisnąć z nich nadmiar soku. Do odciśniętych ziemniaków wlać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać do nich ugotowane ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić z tego ręcznie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręką na małe placki.
Przygotować farsz: mięso mielone przesypać do miski i zasypać je przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą soli i pieprzem mielonym. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Następnie wbić do tego jajko, wymieszać, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto. Z całości uformować ręcznie małe kulki, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać umytą, odsączoną z wody i drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
Przygotować ciasto: surowe ziemniaki obrać ze skory, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach do miski i odcisnąć z nich nadmiar soku. Do odciśniętych ziemniaków wlać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać do nich ugotowane ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić z tego ręcznie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręką na małe placki.
Przygotować farsz: mięso mielone przesypać do miski i zasypać je przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą soli i pieprzem mielonym. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Następnie wbić do tego jajko, wymieszać, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto. Z całości uformować ręcznie małe kulki, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać umytą, odsączoną z wody i drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)