Cepeliny z mięsem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1514
Cepeliny z mięsem
fot. Diliff (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0
Cepeliny, zwane także kartaczami to rodzaj dużej pyzy ziemniaczanej z mięsnym nadzieniem. Pochodzą z Litwy i są szczególnie popularne w północno-wschodniej Polsce. Ciasto na cepeliny przygotowuje się łącząc tłuczone, gotowane ziemniaki wraz z surowymi ziemniakami, startymi na tarce.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 250 g surowych ziemniaków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • Pozostałe:
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać.

Przygotować ciasto: surowe ziemniaki obrać ze skory, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach do miski i odcisnąć z nich nadmiar soku. Do odciśniętych ziemniaków wlać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Dodać do nich ugotowane ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić z tego ręcznie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i rozgnieść ręką na małe placki.

Przygotować farsz: mięso mielone przesypać do miski i zasypać je przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą soli i pieprzem mielonym. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do całości. Następnie wbić do tego jajko, wymieszać, po czym łyżką nałożyć na rozgniecione wcześniej ciasto. Z całości uformować ręcznie małe kulki, wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Następnie wlać do tego śmietanę, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Wszystko posypać umytą, odsączoną z wody i drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów