Twaróg domowy z sokiem i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1291
Składniki:
- 4 l kwaśnego mleka
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i razem z innymi owocami przełożyć do jednej miski. Wszystkie owoce zasypać cukrem trzcinowym i trzymać do czasu, aż puszczą sok. Wtedy całość zalać z sokiem pomarańczowym, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Kwaśne mleko przelać do cedzaka wyłożonego gazą i odczekać, aż cała woda ścieknie z mleka i zostanie jedynie masa serowa. Powstałą masę serową dobrze odcisnąć jeszcze wraz z gazą, a po odciśnięciu dodać ją do składników na talerzu.
Komentarze (0)