Twaróg domowy z sokiem i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1291
Twaróg domowy z sokiem i owocami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 l kwaśnego mleka
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i razem z innymi owocami przełożyć do jednej miski. Wszystkie owoce zasypać cukrem trzcinowym i trzymać do czasu, aż puszczą sok. Wtedy całość zalać z sokiem pomarańczowym, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszać i przełożyć na talerz. Kwaśne mleko przelać do cedzaka wyłożonego gazą i odczekać, aż cała woda ścieknie z mleka i zostanie jedynie masa serowa. Powstałą masę serową dobrze odcisnąć jeszcze wraz z gazą, a po odciśnięciu dodać ją do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów