Knedle ze śliwkami i masą makową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2301
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 śliwki renklody
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki masy makowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć w nim kubkiem krążki i na ich środek nałożyć przekrojone śliwki. Całość dokładnie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczka oleju. Gotować przez 3 minuty, a następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane wcześniej knedle. Całość posypać cukrem pudrem i przełożyć masą makową.
Komentarze (0)