Knedle ze śliwkami i masą makową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2301
Knedle ze śliwkami i masą makową
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 śliwki renklody
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki masy makowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i usunąć pestki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 1 cm, wyciąć w nim kubkiem krążki i na ich środek nałożyć przekrojone śliwki. Całość dokładnie zlepić w kulki i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczka oleju. Gotować przez 3 minuty, a następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane wcześniej knedle. Całość posypać cukrem pudrem i przełożyć masą makową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów