Revani
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3709
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 kostki roztopionego masła
- Na syrop:
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
- sok z 1 pomarańczy
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do tego cukier, wlać sok z 1 pomarańczy, dodać startą skórkę pomarańczową i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z mąka oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem z cukrem na puszystą piane. Żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym. Do utartych żółtek wsypywać stopniowo wymieszane składniki z kaszą manną, cały czas miksując mikserem. Potem dodać do tego ubitą pianę z białek i nadal miksować. Następnie wlać przestudzony syrop i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na zloty kolor.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać wiórkami kokosowymi.
Przygotować ciasto: kaszę mannę przesypać do miski i wymieszać z mąka oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem z cukrem na puszystą piane. Żółtka utrzeć z ekstraktem waniliowym. Do utartych żółtek wsypywać stopniowo wymieszane składniki z kaszą manną, cały czas miksując mikserem. Potem dodać do tego ubitą pianę z białek i nadal miksować. Następnie wlać przestudzony syrop i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na zloty kolor.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)