Salceson domowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 17831
Składniki:
- 200 g skórek wieprzowych
- 4 ziela angielskie
- 4 ząbki czosnku
- 1 golonka wieprzowa
- 1 ozór wieprzowy
- 0,5 głowy wieprzowej
- 0,5 serca wieprzowego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
- sól
- pieprz
- 1 żołądek wieprzowy (lub worek foliowy)
Opis przygotowania:
Całe mięso wieprzowe dokładnie umyć, oczyścić, przełożyć do dużego garnka, zalać niewielką ilością wody (tak, aby tylko przykryła mięso) i gotować do miękkości. Następnie ugotowane mięso, odcedzić od gotowanego wywaru (wywaru nie wylewać), oddzielić od kości, pokroić drobno i przełożyć do miski. Dodać do tego ziele angielskie, imbir, majeranek, pokrojony drobno czosnek, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Dodać do tego 0,5 szklanki gotowanego wywaru mięsnego i wszystko ponownie wymieszać. Żołądek wieprzowy dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, po czym wypłukać w słonej wodzie, a potem znów pod bieżąca. Zawiązać jedną stronę, drugą pozostawić do napełnienia składnikami. Wyczyszczony w ten sposób żołądek napełnić wszystkimi składnikami, związać drugi koniec, przełożyć do pozostawionego wywaru mięsnego i gotować przez 60 minut. Po tym czasie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia między dwoma nieruchomymi deskami, aby się nie poskręcał. Po ostygnięciu pokroić w plastry.
Komentarze (0)