Babeczki czekolodowo-kakaowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1681
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 15 g tłuczonych pistacji
- 1 łyżeczka tartej, gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do miski włożyć masło i zasypać je cukrem. Wlać do tego ekstrakt waniliowy i razem zmiksować mikserem, po czym wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Następnie wlać letnie mleko, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do blachy do pieczenia wyłożonej papilotkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni. Ciasto piec na ciemno-brązowy kolor. Upieczone babeczki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i tartą czekoladą na puszystą pianę, a przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)