Babeczki czekolodowo-kakaowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1475
Babeczki czekolodowo-kakaowe
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 1 łyżeczka tartej, gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Do miski włożyć masło i zasypać je cukrem. Wlać do tego ekstrakt waniliowy i razem zmiksować mikserem, po czym wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Następnie wlać letnie mleko, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją do blachy do pieczenia wyłożonej papilotkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni. Ciasto piec na ciemno-brązowy kolor. Upieczone babeczki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Następnie śmietanę kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i tartą czekoladą na puszystą pianę, a przełożyć do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Wszystko posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów