Keczup domowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3330
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 2 cebule
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 jabłko Golden
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
Opis przygotowania:
Pomidory oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno i dodać do pokrojonych pomidorów. Dodać do tego pieprz cayenne, wsypać cukier, sól, wlać ocet jabłkowy i razem gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Gotowane składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Ugotowane przetrzeć przez sito, po czym ponownie przełożyć do garnka i gotować na zmniejszonym ogniu do czasu uzyskania gęściejszej masy. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Gotowy keczup można przelać do słoika i zakręcić lub podawać po przestudzeniu do spożycia.
Komentarze (0)