Marcepan domowy
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3312
Składniki:
- 40 dkg słodkich migdałów
- 40 dkg cukru
- 0,5 szklanki wody różanej
- Na lukier:
- 30 dkg cukru pudru
- 1 cytryna
- 4 łyżki wody różanej
Opis przygotowania:
40 dkg migdałów utłuc z cukrem na miazgę i podlewać wodą różaną, aby masa była jak ciasto. Po utłuczeniu wygnieść całość i rozwałkować wałkiem na stolnicy do grubości 2 milimetrów. Masę lekko ponacinać, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do lekkiego zarumienienia brzegów, środek ma być biały. Po upieczeniu przestudzić i sporządzić lukier. 30 dkg cukru pudru utrzeć do białości z sokiem z 1 cytryny i 4 łyżkami wody różanej. Utarty lukier musi być pulchny. Gotowym lukrem polać marcepana. Podawać po zastygnięciu lukru.
Komentarze (0)