Marcepan domowy

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3312

Składniki:

  • 40 dkg słodkich migdałów
  • 40 dkg cukru
  • 0,5 szklanki wody różanej
  • Na lukier:
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki wody różanej

Opis przygotowania:

40 dkg migdałów utłuc z cukrem na miazgę i podlewać wodą różaną, aby masa była jak ciasto. Po utłuczeniu wygnieść całość i rozwałkować wałkiem na stolnicy do grubości 2 milimetrów. Masę lekko ponacinać, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do lekkiego zarumienienia brzegów, środek ma być biały. Po upieczeniu przestudzić i sporządzić lukier. 30 dkg cukru pudru utrzeć do białości z sokiem z 1 cytryny i 4 łyżkami wody różanej. Utarty lukier musi być pulchny. Gotowym lukrem polać marcepana. Podawać po zastygnięciu lukru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów