Turbot z ryzem i sosem pietruszkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2119
Turbot z ryzem i sosem pietruszkowym
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z turbota (lub flądry)
  • 4 liście bazylii do dekoracji
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na sos pietruszkowy:
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • pęczek zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z turbota oprószyć pieprzem, solą, przyprawa do ryb i smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu na talerzu.

Przygotować sos pietruszkowy: cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej pokrojony czosnek z cebulą, zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego zmiksowaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu skropić sokiem cytrynowym, wlać śmietanę, po czym wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać i polać potrawę.

Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów