Turbot z ryzem i sosem pietruszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2119
Składniki:
- 400 g filetów z turbota (lub flądry)
- 4 liście bazylii do dekoracji
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos pietruszkowy:
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- pęczek zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z turbota oprószyć pieprzem, solą, przyprawa do ryb i smażyć w mocno rozgrzanym głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu na talerzu.
Przygotować sos pietruszkowy: cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej pokrojony czosnek z cebulą, zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego zmiksowaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu skropić sokiem cytrynowym, wlać śmietanę, po czym wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać i polać potrawę.
Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Przygotować sos pietruszkowy: cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić na niej pokrojony czosnek z cebulą, zalać bulionem warzywnym, po czym dodać do tego zmiksowaną natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu skropić sokiem cytrynowym, wlać śmietanę, po czym wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać i polać potrawę.
Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)