Dolmades w sosie i z nasionami granatu
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 867
Składniki:
- Sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- Gołąbki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 30 liści winogron
- 4 łyżki łuskanych nasion granatu
- 1,5 szklanki kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Liście winogron sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem oraz zielem angielskim, wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wsypać do tego posiekaną drobno miętę, wymieszać, po czym całość nałożyć łyżką na sparzone wcześniej liście winogron. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć do rondla, zalać do połowy wodą i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, odcedzić i przełożyć na patelnię. Następnie śmietanę rozmieszać z mąką w kubku i polać nią całość. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i posypać łuskanymi nasionami granatu.
Komentarze (0)