Makrela z kalmarami w miksie pietruszkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1599
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżej makreli
- 200 g mrożonych kalmarów
- 4 łyżki oleju
- 1 mały por
- 0,5 łyżeczki przypraw do ryb
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz biały
- Miks pietruszkowy:
- 4 pietruszki (korzeń)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić.
Przygotować miks pietruszkowy: korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić na kawałki, razem z pokrojonym również na kawałki porem przełożyć do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru bulionu, korzeń pietruszki przełożyć do miksera, natomiast por pozostawić w całości. Do pietruszki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane wyłożyć na talerz i dodać do tego ugotowany wcześniej por.
Rozgrzać mocno olej na patelni, przełożyć na to rozmrożone kalmary i filety z makreli, oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować miks pietruszkowy: korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić na kawałki, razem z pokrojonym również na kawałki porem przełożyć do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić z nadmiaru bulionu, korzeń pietruszki przełożyć do miksera, natomiast por pozostawić w całości. Do pietruszki w mikserze dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę oliwek, sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane wyłożyć na talerz i dodać do tego ugotowany wcześniej por.
Rozgrzać mocno olej na patelni, przełożyć na to rozmrożone kalmary i filety z makreli, oprószyć szczyptą soli, pieprzu białego, przyprawą do ryb, suszoną kolendrą i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)