Naleśniki z ryżem i sosem paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2716
Naleśniki z ryżem i sosem paprykowym
fot. rieh / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ćwiartka małej białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 4 ziemniaki
  • Na naleśniki:
  • 200 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Na sos paprykowy:
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko z 1 łyżeczką curry w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w łupinach razem z marchewką, odcedzić, obrać ze skory i pokroić na kawałki. Kapustę opłukać, poszatkować drobno i razem z zielonym groszkiem zalać wodą i zagotować. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do jabłek dodać kapustę z groszkiem, marchew, ziemniaki, doprawić do smaku pieprzem, szczyptą soli oraz cukru i razem smażyć przez 3 minuty. Przesmażone włożyć do małej miseczki i położyć obok ryżu.

Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, roztopionym masłem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietany i chochelką wlewać na rozgrzaną patelnie z olejem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i położyć na talerzu.

Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i posiekać bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego, posiekany drobno czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy, posiekana paprykę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Dobrze wymieszać i zagotować. Gotowy sos wylać na talerz obok ryżu i naleśników.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów