Naleśniki z ryżem i sosem paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2716
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka curry
- 1 ćwiartka małej białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 4 łyżki zielonego groszku
- 4 ziemniaki
- Na naleśniki:
- 200 ml mleka
- 100 g mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Na sos paprykowy:
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko z 1 łyżeczką curry w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w łupinach razem z marchewką, odcedzić, obrać ze skory i pokroić na kawałki. Kapustę opłukać, poszatkować drobno i razem z zielonym groszkiem zalać wodą i zagotować. Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do jabłek dodać kapustę z groszkiem, marchew, ziemniaki, doprawić do smaku pieprzem, szczyptą soli oraz cukru i razem smażyć przez 3 minuty. Przesmażone włożyć do małej miseczki i położyć obok ryżu.
Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, roztopionym masłem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietany i chochelką wlewać na rozgrzaną patelnie z olejem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i położyć na talerzu.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i posiekać bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego, posiekany drobno czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy, posiekana paprykę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Dobrze wymieszać i zagotować. Gotowy sos wylać na talerz obok ryżu i naleśników.
Przyrządzić naleśniki: mąkę wymieszać z mlekiem, roztopionym masłem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto o konsystencji śmietany i chochelką wlewać na rozgrzaną patelnie z olejem. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym osączyć z tłuszczu i położyć na talerzu.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i posiekać bardzo drobno. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego, posiekany drobno czosnek, zeszklić, dodać przecier pomidorowy, posiekana paprykę, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Dobrze wymieszać i zagotować. Gotowy sos wylać na talerz obok ryżu i naleśników.
Komentarze (0)