Zupa ryżowa z tofu
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2460
Składniki:
- 200 g błękitnego tofu
- 2 marchewki
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- sól morska
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew, mielony imbir, pokrojony szczypiorek oraz suszoną trawę cytrynową. Składniki smażyć przez 1 minutę pod przykryciem. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym oraz sokiem cytrynowym. Następnie wsypać ryż i wlać mleko kokosowe. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli morskiej, pieprzu, mielonej papryki i gotować do miękkości ryżu. Potem dodać do tego pokrojone drobno tofu i gotować jeszcze przez 10 minut.
Komentarze (0)