Szparagi z migdałami w sosie pietruszkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2782
Składniki:
- 6 białych szparagów
- 5 dag mielonych migdałów
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 szklanka prosa (kaszy jaglanej)
- 1 łyżka masła
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos pietruszkowy:
- 100 ml śmietany 18 %
- 3 pietruszki (korzeń)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi oczyścić, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i zalać 3 szklankami lekko osolonej wody. Dodać do tego pokrojoną marchew, seler, masło i gotować do miękkości składników. Ugotowane odcedzić i dodać do szparagów.
Przygotować sos pietruszkowy: korzeń pietruszki zalać 3 szklankami wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem dodać do tego mąkę, wymieszać i dodać zmiksowaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą, po czym wlać śmietanę i ściągnąć z ognia.
Wszystko dokładnie wymieszać i polać szparagi. Następnie szparagi posypać mielonymi migdałami, a całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos pietruszkowy: korzeń pietruszki zalać 3 szklankami wody, po czym ugotować do miękkości i odcedzić i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę masła rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Potem dodać do tego mąkę, wymieszać i dodać zmiksowaną pietruszkę. Całość doprawić do smaku solą, po czym wlać śmietanę i ściągnąć z ognia.
Wszystko dokładnie wymieszać i polać szparagi. Następnie szparagi posypać mielonymi migdałami, a całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)