Jajka po szkocku z mięsem, ryżem i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3166
Jajka po szkocku z mięsem, ryżem i sosem czosnkowym
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz natka zielonej pietruszki
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na miękko, odcedzić i obrać ze ze skorupek. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i oblepić tym ugotowane jajka. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz..

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt naturalny, majonez, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Następnie przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.

Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów