Jajka po szkocku z mięsem, ryżem i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3166
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na miękko, odcedzić i obrać ze ze skorupek. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i oblepić tym ugotowane jajka. Całość wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz..
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt naturalny, majonez, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Następnie przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Dodać do tego jogurt naturalny, majonez, wsypać cukier, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie rozmieszać widelcem. Następnie przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.
Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)