Tuńczyk ze szpinakiem i czerwonym ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1387
Tuńczyk ze szpinakiem i czerwonym ryżem
fot. atl10trader / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego tuńczyka
  • 15 g parmezanu w całości
  • 2 szklanki soku z czerwonych buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osaczyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami soku z buraków czerwonych i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać i dodać do szpinaku na talerzu wraz z wędzonym tuńczykiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym na tarce o dużych oczkach parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów