Tuńczyk ze szpinakiem i czerwonym ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1603
Składniki:
- 300 g wędzonego tuńczyka
- 15 g parmezanu w całości
- 2 szklanki soku z czerwonych buraków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osaczyć z wody i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami soku z buraków czerwonych i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować, doprawić szczyptą soli do smaku, wymieszać i dodać do szpinaku na talerzu wraz z wędzonym tuńczykiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz startym na tarce o dużych oczkach parmezanem.
Komentarze (0)