Befsztyk w czerwonym winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5251
Składniki:
- 4 małe cebule
- 4 grube befsztyki z polędwicy (po 20 dag)
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki sklarowanego masła
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku i smaż każdy befsztyk przez 2 minuty z każdej strony na połowie mocno rozgrzanego oleju. Następnie przełóż na talerz, a na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dosmażaj befsztyki z obu stron przez około 6 minut. Przełóż na ogrzane talerze, oprósz solą, pieprzem i wstaw na kilka minut do lekko rozgrzanego piekarnika. Na reszcie oleju przesmaż cebulę, wlej wino, zagotuj i energicznie ubijając trzepaczką - dodawaj po kawałku pozostałe (schłodzone) masło. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Polej nim gorące befsztyki i od razu podawaj.
Komentarze (0)