Befsztyk w czerwonym winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5075
Befsztyk w czerwonym winie
fot. TheBusyBrain / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 małe cebule
  • 4 grube befsztyki z polędwicy (po 20 dag)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku i smaż każdy befsztyk przez 2 minuty z każdej strony na połowie mocno rozgrzanego oleju. Następnie przełóż na talerz, a na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dosmażaj befsztyki z obu stron przez około 6 minut. Przełóż na ogrzane talerze, oprósz solą, pieprzem i wstaw na kilka minut do lekko rozgrzanego piekarnika. Na reszcie oleju przesmaż cebulę, wlej wino, zagotuj i energicznie ubijając trzepaczką - dodawaj po kawałku pozostałe (schłodzone) masło. Przypraw sos do smaku solą i pieprzem. Polej nim gorące befsztyki i od razu podawaj.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów