Ciastka marcepanowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2644
Ciastka marcepanowe
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g białej masy marcepanowej do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy dodać masę marcepanową i nadal ucierać. Potem wsypać do tego wymieszaną mąkę, po czym wszystko dobrze wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, owinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,8 mm. Wyciąć dowolne kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać widelcem na talerzu z 1 łyżką wody, po czym roztrzepanym wysmarować ułożone na blasze ciastka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów