Ciastka marcepanowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2644
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 90 g białej masy marcepanowej do wypieków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy dodać masę marcepanową i nadal ucierać. Potem wsypać do tego wymieszaną mąkę, po czym wszystko dobrze wyrobić na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, owinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,8 mm. Wyciąć dowolne kształty i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać widelcem na talerzu z 1 łyżką wody, po czym roztrzepanym wysmarować ułożone na blasze ciastka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)