Słodkie babeczki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1890
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 5 żółtek
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
- migdału i inne bakalie do ozdoby
Opis przygotowania:
1.Z przesianej mąki,masła,połowy cukru i 2 żółtek zagnieść ciasto,owinąć w folię,włożyć do lodówki na pół godziny,wyjąć i rozwałkować.Częścią ciasta wyłożyć foremki,z reszty ciasta wyciąć krążki wielkości górnej części foremki.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.3 żółtka utrzeć z 8 dag cukru,dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Do żółtek wlewać gorące mleko,przez cały czas mieszając.Ubijać na parze tak długo,aż krem zgęstnieje,ostudzić.
3.Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem,przykryć krążkami ciasta,zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem.Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C,wyjąć,ostudzić.Posmarować polewą czekoladową,udekorować ulubionymi bakaliami.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.3 żółtka utrzeć z 8 dag cukru,dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Do żółtek wlewać gorące mleko,przez cały czas mieszając.Ubijać na parze tak długo,aż krem zgęstnieje,ostudzić.
3.Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem,przykryć krążkami ciasta,zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem.Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C,wyjąć,ostudzić.Posmarować polewą czekoladową,udekorować ulubionymi bakaliami.
Komentarze (0)