Słodkie babeczki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1890
Słodkie babeczki

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 5 żółtek
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • migdału i inne bakalie do ozdoby

Opis przygotowania:

1.Z przesianej mąki,masła,połowy cukru i 2 żółtek zagnieść ciasto,owinąć w folię,włożyć do lodówki na pół godziny,wyjąć i rozwałkować.Częścią ciasta wyłożyć foremki,z reszty ciasta wyciąć krążki wielkości górnej części foremki.
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym.3 żółtka utrzeć z 8 dag cukru,dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.Do żółtek wlewać gorące mleko,przez cały czas mieszając.Ubijać na parze tak długo,aż krem zgęstnieje,ostudzić.
3.Napełnić kremem foremki wyłożone ciastem,przykryć krążkami ciasta,zlepić brzegi i nakłuć wierzch widelcem.Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni C,wyjąć,ostudzić.Posmarować polewą czekoladową,udekorować ulubionymi bakaliami.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów