Tuńczyk z ryżem w sosie beszamelowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1527
Tuńczyk z ryżem w sosie beszamelowym
fot. quinn.anya / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów ze świeżego tuńczyka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • biały pieprz
  • sól
  • Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta przyprawy Kucharek
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Sałatę strzępiastą oraz rybę umyć i osączyć z wody. Filety z tuńczyka pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Następnie zalać je sosem sojowym zmieszanym z sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i odstawić na 15 minut. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tuńczyka osączyć z przygotowanej zalewy i dodać do ryżu. Przygotować sos beszamelowy: masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego szczyptę przyprawy Kucharek, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać i wlać zimne mleko. Całość ponownie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów