Tuńczyk z ryżem w sosie beszamelowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2189
Składniki:
- 250 g filetów ze świeżego tuńczyka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 główka sałaty strzępiastej
- biały pieprz
- sól
- Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- szczypta przyprawy Kucharek
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Sałatę strzępiastą oraz rybę umyć i osączyć z wody. Filety z tuńczyka pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Następnie zalać je sosem sojowym zmieszanym z sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i odstawić na 15 minut. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Tuńczyka osączyć z przygotowanej zalewy i dodać do ryżu.
Przygotować sos beszamelowy: masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego szczyptę przyprawy Kucharek, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać i wlać zimne mleko. Całość ponownie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.
Przygotować sos beszamelowy: masło stopić na patelni, wsypać do niego mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego szczyptę przyprawy Kucharek, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać i wlać zimne mleko. Całość ponownie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.
Komentarze (0)