Mus śliwkowy z winem czerwonym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2557
Składniki:
- 50 dag śliwek
- sok owocowy
- 4 białka
- 10 dag cukru pudru
- 1,5 dag żelatyny
- sok z cytryny do smaku
Opis przygotowania:
Śliwki umyj, wypestkuj, rozbij w mikserze, skropl sokiem owocowym i duś do miękkości. Następnie przetrzyj i wystudź. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj pod koniec ubijania cukier puder, namoczoną w zimnej wodzie i rozpuszczoną żelatynę, przecier i sok z cytryny. Mus należy ubijać do pierwszych oznak krzepienia. Gęstniejący mus wyporcjonuj, ozięb i udekoruj. Podawaj nie później niż w godzinę od przyrządzenia.
Komentarze (0)