Gnocchi z barszczem czerwonym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3124
Składniki:
- Na barszcz czerwony:
- 4 buraki czerwone
- 3 ziemniaki
- 2 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka śmietany 12 %
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki
Opis przygotowania:
Ziemniaki i buraki czerwone umyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obrany oraz pokrojony na drobne kawałki czosnek, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i całość gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem cytrynowym, śmietaną i dokładnie wymieszać. Ugotowany barszcz trzymać w ciepłym miejscu.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione zawinąć w rulon i pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Kluski wrzucić na 1,5 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odcedzone kluski i smażyć na rumiany kolor. Usmażone przełożyć razem z ciepłym barszczem na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Utłuczone przełożyć na stolnicę, wbić jajko, wsypać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione zawinąć w rulon i pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Kluski wrzucić na 1,5 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy ściągnąć z ognia i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać odcedzone kluski i smażyć na rumiany kolor. Usmażone przełożyć razem z ciepłym barszczem na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)