Rzepa pieczona w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2597
Rzepa pieczona w cieście
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 białe rzepy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1 łyżka sezamu białego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Opis przygotowania:

Rzepę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem na drobną masę w misce. Pokrojoną rzepę przełożyć na blachę do pieczenia, oprószyć ją szczyptą soli, skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C do miękkości. Następnie ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować z jednej strony letnią wodą. Na wysmarowana stronę ciasta nałożyć upieczoną wcześniej rzepę i oprószyć ją pieprzem, suszonym rozmarynem oraz białym i czarnym sezamem. Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na kolejną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przełożyć na talerz i posypać rozgniecionym, zielonym groszkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów