Rzepa pieczona w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2868
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 4 białe rzepy
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1 łyżka sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Opis przygotowania:
Rzepę umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem na drobną masę w misce. Pokrojoną rzepę przełożyć na blachę do pieczenia, oprószyć ją szczyptą soli, skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 185°C do miękkości. Następnie ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć na stolnicę i wysmarować z jednej strony letnią wodą. Na wysmarowana stronę ciasta nałożyć upieczoną wcześniej rzepę i oprószyć ją pieprzem, suszonym rozmarynem oraz białym i czarnym sezamem. Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na kolejną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przełożyć na talerz i posypać rozgniecionym, zielonym groszkiem.
Komentarze (0)