Tuńczyk z ryżem i sosem sojowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1514
Tuńczyk z ryżem i sosem sojowym
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego tuńczyka
  • 400 g ryżu do sushi
  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Wędzonego tuńczyka rozdrobnić i przełożyć go do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do tuńczyka w misce. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, z czego połowę ryżu wymieszać z rozdrobnionym wcześniej wędzonym tuńczykiem, cebulą i wyłożyć na talerz. Natomiast z drugiej połowy ugotowanego ryżu uformować małe kwadraty, nabić je na patyczki szaszłykowe i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości na talerzu. Wszystko podawać z sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów