Tuńczyk z ryżem i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 400 g wędzonego tuńczyka
- 400 g ryżu do sushi
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Wędzonego tuńczyka rozdrobnić i przełożyć go do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i dodać do tuńczyka w misce. Dodać do tego pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, z czego połowę ryżu wymieszać z rozdrobnionym wcześniej wędzonym tuńczykiem, cebulą i wyłożyć na talerz. Natomiast z drugiej połowy ugotowanego ryżu uformować małe kwadraty, nabić je na patyczki szaszłykowe i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po zrumienieniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do całości na talerzu. Wszystko podawać z sosem sojowym.
Komentarze (0)