Brokuły z pszenicą w sosie beszamelowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 847
Brokuły z pszenicą w sosie beszamelowym
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po na moczeniu ugotować na sypko w wodzie, w której się moczyła i odparować. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i razem z ugotowaną wcześniej pszenicą i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wsypać do niego mąkę i wymieszać tak, aby nie wyło grudek. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów