Brokuły z pszenicą w sosie beszamelowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1013
Składniki:
- 2 brokuły
- 1 szklanka pszenicy
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Po na moczeniu ugotować na sypko w wodzie, w której się moczyła i odparować. Brokuły podzielić na różyczki, przełożyć je do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je i razem z ugotowaną wcześniej pszenicą i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją na 1 łyżce rozgrzanego masła na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wsypać do niego mąkę i wymieszać tak, aby nie wyło grudek. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Wsypać do niego mąkę i wymieszać tak, aby nie wyło grudek. Następnie wlać do tego mleko kokosowe, wsypać tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli i wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)