Kanapki z tatarem i frytkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2257
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 4 kromki chleba razowego
- 4 kiszone ogórki
- 4 łyżki majonezu
- 4 ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki kiszone przekroić na połówki. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, dwukrotnie ją przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do zmielonej polędwicy. Następnie dodać do tego żółtko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wsypać suszoną kolendrę. Dokładnie wymieszać i rozsmarować nożem na kromki chleba razowego. Wyłożyć na to majonez, dodać pokrojony szczypiorek, cebulę oraz ogórki kiszone. Kapary osączyć z zalewy i dodać do składników. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni, osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do całości.
Komentarze (0)