Zupa jagodowa z makaronem i lukrem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2543
Składniki:
- 0,5 kg jagód
- 150 ml jogurtu maturalnego
- 100 g plastycznego lukru niebieskiego
- 100 g plastycznego lukru różowego
- 100 ml wrzącej wody
- 40 g cukru
- 30 g makaronu nitki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 1 l wody
- sol
Opis przygotowania:
Makaron zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jagody opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać je 1 l wody z cukrem i zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i zmiksować. Mleko zmieszać z mąka i wlać do zmiksowanych jagód. Dodać do tego jogurt, ponownie całość zmiksować i przelać na makaron. Oba lukry plastyczne rozpuścić we wrzącej wodzie (po 50 ml) w osobnych naczyniach, po czym wlać oba do zupy małymi kroplami.
Komentarze (0)