Zupa jagodowa z makaronem i lukrem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2304
Zupa jagodowa z makaronem i lukrem
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg jagód
  • 150 ml jogurtu maturalnego
  • 100 g plastycznego lukru niebieskiego
  • 100 g plastycznego lukru różowego
  • 100 ml wrzącej wody
  • 40 g cukru
  • 30 g makaronu nitki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 l wody
  • sol

Opis przygotowania:

Makaron zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jagody opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać je 1 l wody z cukrem i zagotować. Zagotowane ściągnąć z ognia i zmiksować. Mleko zmieszać z mąka i wlać do zmiksowanych jagód. Dodać do tego jogurt, ponownie całość zmiksować i przelać na makaron. Oba lukry plastyczne rozpuścić we wrzącej wodzie (po 50 ml) w osobnych naczyniach, po czym wlać oba do zupy małymi kroplami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów