Kalmary z ryżem, sosem sojowym i pomarańczą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2370
Kalmary z ryżem, sosem sojowym i pomarańczą
fot. pointnshoot / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych kalmarów
  • 1 średni por
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 papryczka ostra chili
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomarańcze
  • 4 liście bazylii
  • gotowy sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody, odparować i przełożyć na talerz. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek, por i zeszklić. Kalmary rozmrozić, pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Dodać do tego 2 liście bazylii, papryczkę chili, paprykę zieloną oraz czerwoną, doprawić pieprzem, solą i smażyć przez 4 minuty. Następnie przełożyć na talerz. Dodać do tego pozostałą bazylię i dwoma plastrami pomarańczy udekorować talerz. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z 3 łyżkami sosu sojowego i polać nim całe danie.

1 komentarz

jezeli moj maz powiedzial ze wreszcie ugotowalam cos dobrego, to znczy ze przepis jest bardzo dobry

Podobne przepisy