Kalmary z ryżem, sosem sojowym i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3178
Składniki:
- 40 g mrożonych kalmarów
- 1 średni por
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 papryczka ostra chili
- 2 łyżki oleju
- 2 pomarańcze
- 4 liście bazylii
- gotowy sos sojowy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody, odparować i przełożyć na talerz. Paprykę zieloną oraz czerwoną pozbawić nasion i pokroić w plastry. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek, por i zeszklić. Kalmary rozmrozić, pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Dodać do tego 2 liście bazylii, papryczkę chili, paprykę zieloną oraz czerwoną, doprawić pieprzem, solą i smażyć przez 4 minuty. Następnie przełożyć na talerz. Dodać do tego pozostałą bazylię i dwoma plastrami pomarańczy udekorować talerz. Z reszty pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać go z 3 łyżkami sosu sojowego i polać nim całe danie.
Komentarze (1)
jezeli moj maz powiedzial ze wreszcie ugotowalam cos dobrego, to znczy ze przepis jest bardzo dobry